THE BLOG

Maple Photography
Co.

Een normale dag fotograferen: tips voor de mooiste lifestyle foto’s

We houden er allemaal van om foto’s terug te kijken die onze ouders vroeger van ons gemaakt hebben, toch? Vooral toen Nino net geboren was vond ik het heel leuk om kinderfoto’s van mijzelf te vergelijken met de foto’s die ik maakte van hem.

Iedereen leeft zijn leven en is druk met van alles en nog wat. Dagen worden weken en maanden veranderen in jaren. Ik schrik er soms van hoe snel de tijd vervliegt. Voor mijn gevoel is Nino pas enkele maanden geleden geboren. Maar in werkelijkheid is het ondertussen een vrolijke peuter van bijna drie en heeft hij er al een baby broertje bij.

Als er echt belangrijke dingen gebeuren maken we daar wel foto’s van. De zogenaamde milestones worden netjes vastgelegd. Zoals de newborn periode, verjaardagen en de eerste schooldag.

Ondertussen vergeten we de dagelijkse dingen te fotograferen, terwijl dit nou juist de allermooiste plaatjes op kan leveren.

Af en toe betrap ik mezelf erop dat ik te veel opzoek ga naar iets om vast te kunnen leggen in het dagelijkse leven met mijn kinderen. Dan maak ik de fout om te denken dat we niks bijzonders doen. Maar dat doen we wel. Juíst alle kleine normale dingen zijn zo ontzettend mooi!

Deze dagelijkse dingen fotografeer ik graag:

De manier waarop Nino samen met Luna door de kamer rent als hij ergens enthousiast over is. Mijn kleine baby Dexie (hebben jullie ook van die bijnaampjes voor je kinderen?) die lekker bij me ligt te knuffelen of moet huilen. Nino die alles altijd het liefst harder, hoger en wilder heeft en me dan hikkend van het lachen aankijkt. Al deze dingen maken mijn kinderen bijzonder. En de momenten daardoor ook!

Daarom wil ik deze dingen zo graag vastleggen. En ik daag jou bij deze uit om dat ook eens wat vaker te doen. Kijk naar je kinderen. Waarom houd je zo veel van ze? Wat maakt ze zo bijzonder. En probeer dát eens vast te leggen.

Dit kunnen hele gewone dingen zijn die je iedere dag opnieuw met je kinderen doet, zoals eten koken, een boekje lezen, badderen, enz. Ik weet zeker dat als je deze foto’s over een paar jaar terugziet, ze minstens zo waardevol voor je zullen zijn als die ene foto waarop je zoontje twee kaarsjes uitblaast.

Nino is dol op buitenspelen. Dus ik maak detailfoto’s van zijn vieze handjes als hij een blaadje vasthoudt dat hij net gevonden heeft en leg de verwonderde blik in zijn ogen vast als er een klein beestje tussen de takjes vandaan kruipt.

Probeer de ervaring van het moment te vangen in je foto’s en ik weet zeker dat je ze voor de rest van je leven zult koesteren.

Zo zorg ik ervoor dat ik de dagelijkse momenten met mijn kinderen op een mooie manier vastleg:

Ik zorg er altijd voor dat er een camera in mijn buurt is. Maakt niet uit of het een professionele fotocamera of mijn mobiele telefoon is. Op die manier hoef ik nooit een moment te missen.

Als je onderstaande punten in je achterhoofd houdt tijdens het fotograferen, weet ik zeker dat je de allermooiste lifestyle foto’s van je kinderen ooit maakt!

  • Zorg dat jij je op dezelfde hoogte als je kinderen bevindt. Zak dus vaak door je knieën of ga op de grond liggen bij het maken van de foto’s.
  • Zet een stapje naar achteren om een aantal overzichtsfoto’s te maken en kom vervolgens dichterbij voor close up shots.
  • Details zoals handen en ogen doen het altijd goed.
  • Blijf niet constant op dezelfde plek staan, maar beweeg je door de ruimte en om je kinderen heen. Tijdens het fotograferen kom je er vanzelf achter welke hoek het beste werkt en wanneer het licht het allermooist is.
  • Experimenteer met je uitsnede. Niet alles hoeft altijd netjes in beeld. Zeker niet als je een verhaal vertelt met een serie foto’s. Laat een (deel van) het hoofd gerust een keer buiten het kader vallen.

 

Wees nooit bang om foto’s te maken, ook al denk je dat het niet het juiste moment of de beste situatie is. Alles wat je met je kinderen doet is de moeite waard om te onthouden en dus te fotograferen. Als je kinderen vastlegt terwijl ze doen wat ze leuk vinden kan je een prachtig verhaal vertellen met je fotoreportage. Op die manier wordt het alledaagse letterlijk een moment om nooit te vergeten.

Van welk ‘gewoon’ moment ga jij een prachtige fotoserie maken? Gebruik de #oprettypicture om je allermooiste foto’s te delen. Ik ben heel benieuwd!

Photography

CATEGORY

5/31/2018

POSTED

Een normale dag fotograferen: tips voor de mooiste lifestyle foto’s

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ENJOY THE LITTLE THINGS IN LIFE

one day you'll look back and realize they were the big things

WWW.OHPRETTYPICTURE.NL


hallo@photoacademyonline.nl

bedankt!

start

nog met het
maken van mooiere foto's